ciencie

Oferujemy usługi z zakresu cięcia laserowego. Dysponujemy nowoczesnym sprzętem ...

czytaj więcej ...

przemys

Koncepcja firmy Rex-Pol to bezwzględny nacisk na jakość produkowanych urządzeń, bezpieczeństwo i kompetencję  ...

czytaj więcej ...

kontakt
© Rex-Pol Sp. z o.o.
41-508 Chorzów
ul. Wiejska 18
tel./fax (0048 32) 245 90 34
e-mail: rexpol@rexpol.pl





REPASTERYZACJA - to rewolucja na rynku produkcji wędlin.
Proces REPASTERYZACJI pozawala podwoić termin przydatności wyrobów do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów.
Drodzy Klienci, wychodząc naprzeciw Waszym potrzebom, wprowadziliśmy do produkcji

urządzenia liniowe do REPASTERYZACJI wędlin

W razie zainteresowania naszym pionierskim rozwiązaniem prosimy o kontakt:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

LINIE DO GOTOWANIA PIEROGÓW | LINIE DO BLANSZOWANIA | LINIE DO PASTERYZOWANIA | URZĄDZENIA DO REPASTERYZACJI | LINIE REPASTERYZACYJNE

URZĄDZENIA LINIOWE DO GOTOWANIA, SCHŁADZANIA, PASTERYZOWANIA ORAZ BLANSZOWANIA




Linia_do_gotowania_pasteryzowania_blanszowania_REX-POL_fot_2




 


Liniowe urządzenie do prowadzenia procesu gotowania i chłodzenia znajduje zastosowanie przede wszystkim w dużych zakładach gastronomicznych i przetwórczych.

Kompletny zestaw linii do gotowania i chłodzenia składa się z dwóch technologicznych wanien wypełnionych wodą, z których jedna pełni rolę modułu grzewczego, natomiast druga modułu schładzającego linii. Nowoczesna konstrukcja i wyposażenie linii pozwala uzyskiwać wyroby
o najwyższej jakości w odpowiednio krótkim czasie przy mniejszym nakładzie pracy w porównaniu do metod tradycyjnego podgrzewania. Zastosowanie w pełni zautomatyzowanego przenośnika taśmowego umożliwia wyeliminowanie pracochłonnych czynności powodując zwiększenie wydajności a co za tym idzie obniżenie kosztów produkcji.

 

  1. MODUŁ DO OGRZEWANIA PRODUKTÓW

 

Moduł do ogrzewania linii składa się z dwóch zasadniczych podzespołów: wanny
z nagrzewnicą wyposażonej w system unoszenia przenośnika oraz samego przenośnika
z zintegrowanym systemem napędowym. Wanna izolowana termicznie pełni rolę swoistego termosu - zbiornika wyposażonego w nagrzewnice wykonaną w postaci wężownicy oraz szereg czujników umożliwiających prowadzenie w pełni automatycznego procesu. W skład aparatury kontrolno-pomiarowej linii wchodzą czujniki temperatury oraz poziomu. System unoszenia przenośnika, w który wyposażona jest wanna umożliwia uzyskanie niezbędnej przestrzeni do przeprowadzania operacji mycia. Zastosowanie sprawdzonych rozwiązań zapewnia płynne unoszenie przenośnika oraz bezpieczeństwo w czasie jego diagnostyki lub mycia. Zespołem ruchomym modułu do ogrzewania jest przenośnik taśmowy wyposażony w system prowadzenia taśmy służący do transportu zanurzonych w gorącej wodzie produktów, które podczas przesuwania taśmy podlegają procesowi ogrzewania. Czas obróbki termicznej wynikający w cyklu technologicznego można dowolnie zmieniać w wyniku zastosowania płynnej regulacji prędkości posuwu taśmy w module. Przed utratą znacznych ilości ciepła moduł chronią zdejmowane pokrywy wykorzystywane również do rewizji taśmy po ich zdjęciu. W tylniej części urządzenia do ogrzewania przenośnik taśmowy znajduje się nad powierzchnią wody skąd produkt zostaje przetransportowany do modułu chłodzącego.

 

  1. MODUŁ SCHŁADZAJĄCY LINII

 

Urządzenie do chłodzenia podobnie jak i moduł do ogrzewania składa się z dwóch zasadniczych podzespołów: wanny z systemem unoszenia przenośnika oraz samego przenośnika
z zintegrowanym systemem napędowym i zraszającym. Produkty z modułu do ogrzewania zostają zanurzone i poddane procesowi chłodzenia podczas przesuwu taśmy. Czas chłodzenia jest wprostproporcjonalny do prędkości posuwu taśmy i podobnie jak przy module do ogrzewania płynnie regulowany. Chłodzenie produktu może odbywać się w wodzie o temperaturze otoczenia bądź w wodzie lodowej wstępnie schłodzonej w chillerze. Tak schłodzony produkt może być poddany dalszym zabiegom procesu produkcyjnego.

 

 

  1. TUNEL CHŁODNICZY

 

Tunel chłodniczy przeznaczony jest do współpracy z linią do ogrzewania i chłodzenia. Umożliwia obniżenie temperatury produktu do około 4÷6 0C. W tunelu umieszczono wielopoziomowy przenośnik taśmowy co w efekcie daje znaczne zmniejszenie jego długości.

Produkt z linii do chłodzenia transportowany jest przenośnikiem na najwyższy poziom wielopoziomowego przenośnika znajdującego się w tunelu, w którym układ chłodnic i wentylatorów zapewnia stałą, niską temperaturę. Produkt transportowany jest najwyższym przenośnikiem do końca tunelu, gdzie opada na przenośnik znajdujący się niżej. Przenośnik ten porusza się w przeciwnym kierunku transportując produkt do przedniej części tunelu, gdzie opada na niższy przenośnik poruszający się w przeciwnym kierunku. Cykl powtarza się.

Produkt podczas transportu na poszczególnych poziomach omywany jest zimnym powietrzem uzyskując w efekcie założoną odpowiednio niską temperaturę. Po opuszczeniu tunelu produkt może być transportowany do urządzenia pakującego.

Przesnoniki_tamowe_linii_pasteryzacyjnej








 

 
design by more4all www