Komory intensywnego schładzania
Przeznaczeniem komór szokowego chłodzenia jest schładzanie produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej. Proces gwałtownego odbierania ciepła zapobiega rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody. Dzięki temu wyroby zachowują kolor, smak, aromat i odpowiednią wilgotność.
W pełni zautomatyzowany proces szokowego chłodzenia zapewnia:
- oszczędność wody w porównaniu do metod tradycyjnych,
- redukcję miejsca magazynowego w skutek zmniejszenia czasu przechowywania,
- mniejsze ubytki masowe w porówniu do metod konwencjonalnych,
- oszczędność czasu, a co za tym idzie skrócenie czasu produkcji wyrobu.
Komory szokowego schładzania wyposażone są w wysokiej klasy sterownik mikroprocesorowy zapewniający pełną kontrolę nad przebiegiem procesu chłodzenia. Umożliwia to wykorzystanie czynników chłodzących w sposób optymalny do charakterystyki przebiegu procesu. Dodatkowo odpowiednia cyrkulacja powietrza w komorze zapewnia równomierny proces chłodzenia w całej objętości komory.
Sterownik mikroprocesorowy komory szokowego chłodzenia umożliwia rejestrację parametrów procesu chłodzenia oraz archiwizację z wykorzystaniem dodatkowego oprogramowania. Rejestracja i archiwizacja danych z procesu w pełni odpowiada standardom HACCP.
Komory szokowego chłodzenia produkowane są w wersji standardowej lub przelotowej, jedno lub wielowózkowej wyposażonej w chłodnice:
- freonowe,
- glikolowe,
- amoniakalne.